Ukradnutú pamätnú tabuľu nahradia novou, ale upevnia ju do skaly

26.03.2009 Poprad

Vysoké Tatry 26. marca (TASR) - Ukradnutú pamätnú tabuľu, ktorá mala pripomínať návštevu britskej kráľovnej Alžbety II. na Hrebienku, nahradia Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) novou.
\"Zhotovia ju naši zamestnanci na gravírovacom stroji. Bude identická s dôvodnou, keďže všetky údaje sú uložené v počítači, \" povedala pre TASR Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAPu.
Dodala, že ju zrejme osadia do skaly, aby lepšie odolávala dlhým prstom zlodejov, ktorí si každoročne odnášajú z Tatier desiatky rôznych tabuliek, predovšetkým smerovníkov. Novú pamätnú tabuľu nainštalujú na Hrebienku, až keď zmizne sneh, ktorého je zatiaľ v Tatrách viac ako dosť.
Podľa Burdovej gravírovací stroj využívajú predovšetkým pri zhotovovaní drevených informačných tabuliek. Návštevníci Vysokých Tatier sa s nimi stretnú napríklad v expozícii vysokohorskej flóry v Tatranskej Lomnici či v botanickej minizáhradke na Lomnickom štíte.
Kráľovná Alžbeta II. sa počas minuloročnej návštevy na Hrebienku v sprievode prezidenta SR Ivana Gašparoviča stretla s \"ľuďmi Tatier\", s lesníkmi, lyžiarmi, sánkarmi, záchranármi i vysokohorskými nosičmi. Na začiatku bezbariérového chodníka smerom k Rainerovej chate odhalila pamätnú tabuľu, ktorá mala pripomínať vzácnu návštevu Tatrancom i návštevníkom.
Na území TANAPu a Pieninského národného parku (PIENAP) vybudovali doposiaľ osem bezbariérových turistických chodníkov. Zdravotne hendikepovaným, ale aj starším občanom, ktorí sú menej pohybliví, sprístupnili vďaka projektu Tatry bez bariér viac ako 30 km značkovaných turistických chodníkov. Prvou takouto trasou bol práve chodník z Hrebienka k Rainerovej chate.
 

Vyberte región